Emm hari ini umi nak kongsikan satu resepi yang popular di restoren-restoren Cina. Saya tak pasti kenapa menu ini di gemari oleh orang cina, ianya masakan yang simple dan mudah di sediakan. Mungkin kerana rasanya kot.
Tapi bila buat babah pun kata sedap dan boleh buat selalu. Nak tahu resepi dia ...emm baca la sampai habis entri ni ok...untuk resepi ni ada menggunakan 5 rempah. Kebanyakan menu masakan cina memang mengunakan 5 rempah ini. Untuk mendapatkan resepi 5 Rempah boleh tengok bertajuk 5 rempah ok..
RESEPI CRISPY CHILLI CHIKEN
Semangkuk isi ayam
sedikit garam
2 sudu besar 5 rempah
1 biji telur
- perap semua bahan di atas dan biarkan lebih kurang 15-20 minit
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung ubi kentang
-gaulkan bahan yang di perap tadi dengan campuran tepung di atas. pastikan isi ayam tersebut tidak melekat ya.
-goreng ayam tadi dengan minyak yang banyak atau hingga tengelam sehingga kekuningan dan ketepikan.
1 biji bawang besar di hiris nipis
1/2 biji lobak merah di hiris halus dan memanjang
2 biji cili merah di hiris halus dan memanjang (umi guna cili kering sebab nak pedas)
1 sudu besar kicap
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
garam secukup rasa
- panaskan sedikit minyak masukkan bawang, lobak merah dan cili merah masak hingga sedikit lembut
-masukkan semua sos dan garam masak hingga kuah agak kering. kemudian masukkan ayam tadi dan gaul sekejap, tutup api sedia untuk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan