Jumaat, 4 Januari 2019

AYAM KICAP KLASIK

Dulu masa umi kecik2 kalau ada kenduri kat kampung, salah satu menu yang dimasak dikampung ialah masak kicap..kiranya menu untuk budak-budak la tak boleh makan pedas..
Memang sedap masak kicap kenduri ni..simple saja cara masak tapi selera makan tu bertambah-tambah sebab makan ramai2 sama kot kan..
Hari ni umi nak kongsi resepi ayam kicap zaman umi kecik2..sebab tu umi namakan ayam kicap klasik..
Ayam kicap ni memang macam2 resepi ada kan..ikut cara masing-masing..umi pun kalau buat ayam kicap tukar2 resepi dia..tp resepi ayam kicap klasik paling anak2 umi suka..

Caranya mudah saja macam ni...:-

ayam potong dan goreng sparuh masak
bawang besar 2 biji belah n kisar
bawang putih 3 ulas belah kisar
2 sudu besar jintan manis kisar halus
1 inci halia potong dan kisar
3 biji kentang potong
kicap secukupnya

ayam di goreng separuh masak dan ketepikan...guna minyak yang sama tumis semua bahan yang dikisar hingga naik bau dan pecah minyak..
masukkan kicap ayam dan kentang, tambah air supaya kentang empuk dan kuah tak hangit..
masak hingga kentang dan ayam empuk..
akhir skali boleh tambang bawang besar potong gelang dan cili untuk hiasan..

tadaaa siap untuk santapan..

Tiada ulasan:

ANDA MUNGKIN MEMINATI :-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...