Rasa lamanya tak post entri baru, line internet dah seminggu buat hal, kejap ada kejap tak ada. Rindu rasanya kat blog umi ni, hari ni line dah ok, terus masuk entri baru walaupun menu ni minggu lepas punya he he...
Resepi umi ambik dari blog mamak haji. Terima kasih ya mamak haji sebab tulis resepi yang best ni..sapa yang tengok resepi ni mesti cuba tau, kalau tak rugi sebabnya memang sedap. Jom layan resepi ni.Ayam masak madu mamak penang mari..
Bahan-bahanya:-
1/2 ekor aym di potong
8-10 biji kurma di buang biji dan di kisar dengan sedikit air
1 inci halia, 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih di kisar
1/2 sudu serbuk kulit kayu manis
1/2 sudu serbuk jintas manis
1/2 sudu serbuk jintan putih
2 sudu besar gula pasir
100 gm kismis
50 gm gajus (umi guna badam potong sebab tak ada gajus)
2 sudu besar serbuk cili
5 biji buah pelaga, 2 kuntum bunga lawang, 3 kuntum bunga cengkih untuk di tumis
1 biji bawang besar di hiris
sedikit bawang goreng dan daun pudina untuk hiasan (umi guna daun bawang dan daun sup ja)
minyak masak dan garam secukupnya
3 sudu besar madu
Caranya:-
1- goreng ayam yang telah di sapu garam dan kunyit.
2- buangkan sedikit minyak goreng ayam tadi dan goreng gajus dan kismis sebentar. Asingkan.
3-tumis buah pelaga,bunga lawang dan bunga cengkih hingga wanggi, kemudian masukkan bahan kisar halia dan bawang. Biarkan hingga naik bau.
4-masukkan serbuk cili, serbuk kulit kayu manis, serbuk jintan manis dan jintan putih. Biarkan hingga naik bau, kemudian masukkan kurma yg di kisar, garam dan gula.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan