Ahad, 23 Mac 2014

SPICY MOROCCAN RICE

Salam semua...

Hari ni masih lagi ada yang bercuti.Jadi kepada sesiapa yang ingin masak sesuatu yang lebih istimewa bolehla buat resepi dari Moroco ni. Nasinya mudah disediakan dan tidak terlalu banyak bahan, malah nasinya bila makan tidak rasa muak kerana tidak menggunakan susu cair atau santan.

Anda boleh memasukkan ayam kedalam nasi ni. Tapi umi buat ayam tu masak lain, just masak nasi bersama rempah Moroco saja (rempah moroco ialah smua bahan kisar dalam resepi di bawah ya). Babah kata kalau masuk ayam sekali nanti tak ada kuah, anak pun nak kuah jugak. Apapun ada boleh masak ikut selera anda.Umi buat ayam masak madu untuk lauknya.

Jom kita tengok resepinya ok..semua bahannya mudah dan memang ada di rumah.

Bahan-bahannya:-

3 cawan beras (kalau basmathi lagi baik)
1/2 cawan kismis (jika mahu)
ayam secukupnya (jika ingin masukkan dalam nasi)
1sudu kecil ketumbar di kisar
1/2 sudu kecil buah pelaga di kisar
1 sudu kecil jintan manis di kisar
1 sudu kecil jintan putih di kisar
2 inci kulit kayu manis di kisar
1 inci halia di kisar
2 sudu besar serbuk cili
1 biji bawang besar di potong dadu
air secukupnya
3 sudu besar minyak masak boleh masukkan sedikit minyak sapi
garam secukupnya
1 ketul stok ayam

Caranya:-

1- panaskan minyak tumis bawang besar hingga layu.
2- masukkan ayam yang telah di gaulkan dengan semua bahan kisar dan goreng hingga separuh masak.
3-masuukan beras yang telah di basuh, kacau rata kemudian masukkan air secukupnya untuk masak nasi tersebut.
4- masukkan stok ayam dan garam. biarkan hingga nasi masak.

* jika anda tidak mahu masukkan ayam ke dalam nasi, selepas tumis bawang, masukkan bahan kisar dan gaul rata kemudian bolehla di masukkan beras.

Tiada ulasan:

ANDA MUNGKIN MEMINATI :-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...