Sebenarnya umi memang tak pernah masak menu ni. Sebabnya ayah umi kurang berminat masakan bersantan, jadi mak pun tak pernah masak ayam atau daging kurma. Masa kecik-kecik makan masak kurma kat rumah kenduri ja.
Tapi bila berkahwin, family babah memang sangat gemar makan masak kurma. Tak kirala ayam atau daging, tambah-tambah kambing confirm kurma punya. Jadi umi pun belajar la cara masak kurma cara ibu mertua umi tu. Disini umi nak kongsikan resepi tu.
Bahan-bahanya:-
1/2 ekor ayam di potong
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
3 sudu besar rempah kurma
1 cawan santan
1 tangkai daun kari
4 biji ubi kentang di potong 4
1 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
1 biji limau nipis di perah airnya.
1 biji cili merah di potong
Caranya:-
1- sebiji bawang besar dan bawang putih di kisar. Asingkan 1 sudu besar untuk di tumis, lebihannya di kisar dengan halia dan rempah kurma.
2-panaskan minyak tumiskan bunga cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis dan daun kari hingga naik bau kemudian madukkan bawang yang di kisar.
3- apabila bawang sudah kekuningan masukkan rempah kurma yang di kisar bersama bawang tadi serta sedikit air dan biarkan hingga pecah minyak.
4- masukkan kentang dan ayam biarkan hingga empuk.tambahkan sedikit air ya.
5- apabila ayam dan kentang sudah empuk masukkan santan, garam,gula dan perahan limau.
6-kemudian masukkan bawang besar yang di potong bulat serta cili merah.Biarkan hingga mendidih bolehlah tutup api. Dah siap...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan