Isnin, 17 Mac 2014

AYAM KURMA MERTUA

Sebenarnya umi memang tak pernah masak menu ni. Sebabnya ayah umi kurang berminat masakan bersantan, jadi mak pun tak pernah masak ayam atau daging kurma. Masa kecik-kecik makan masak kurma kat rumah kenduri ja.

Tapi bila berkahwin, family babah memang sangat gemar makan masak kurma. Tak kirala ayam atau daging, tambah-tambah kambing confirm kurma punya. Jadi umi pun belajar la cara masak kurma cara ibu mertua umi tu. Disini umi nak kongsikan resepi tu.

Bahan-bahanya:-
1/2 ekor ayam di potong
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
3 sudu besar rempah kurma
1 cawan santan
1 tangkai daun kari
4 biji ubi kentang di potong 4
1 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
1 biji limau nipis di perah airnya.
1 biji cili merah di potong

Caranya:-
1- sebiji bawang besar dan bawang putih di kisar. Asingkan 1 sudu besar untuk di tumis, lebihannya di kisar dengan halia dan rempah kurma.
2-panaskan minyak tumiskan bunga cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis dan daun kari hingga naik bau kemudian madukkan bawang yang di kisar.
3- apabila bawang sudah kekuningan masukkan rempah kurma yang di kisar  bersama bawang tadi serta sedikit air dan biarkan hingga pecah minyak.
4- masukkan kentang dan ayam biarkan hingga empuk.tambahkan sedikit air ya.
5- apabila ayam dan kentang sudah empuk masukkan santan, garam,gula dan perahan limau.
6-kemudian masukkan bawang besar yang di potong bulat serta cili merah.Biarkan hingga mendidih bolehlah tutup api. Dah siap...

Tiada ulasan:

ANDA MUNGKIN MEMINATI :-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...