Selasa, 11 Mac 2014

KUIH KERIA

Kuih keria dibuat dengan mengunakan ubi keledek putih atau merah. Tapi selalu umi guna keledek putih.Kuih ni juga kuih kegemaran anak-anak serta babah. Umi memang kerap buat kuih ni. Yang pun anak-anak umi panggil kuih bula-bula.malkumla keliling kuih ni kan penuh dengan gula.

Walaupun kuih ni mudah tapi kena hati-hati masa nak rebus ubi keledek ni. Kena rebus bg empuk  atau lembut, jangan rebus terlalu lama kerana ubi akan serap air dan akan sukar di bentuk kerana ia akan melekat di tangan. Jika rebus sekadar bagi empuk ubi akan jadi kering dan tak berair. Untuk kuih keria yang sedap tak boleh letak tepung terlalu banyak nanti dia akan keras. kalau terlalu sedikit nanti kuih tu akan mudah berkecai semasa di goreng. Kita tengok resepinya ok..

Bahan-bahannya :-
ubi keledek di rebus bersama sedikit garam hingga empuk dan di lenyek.
tepung gandum 1/4 daripada ubi keledek
gula
1/3 cawan air
minyak untuk mengoreng.

Caranya:-
1- masukan tepung gandum ke dalam  ubi keledek yang telah dilenyek. uli hingga sebati.
2-bentukkan adunan tadi hingga habis
3-goreng adunan tadi hingga keperangan
4-masukkan gula dalam kuali. kalau kuih tadi banyak gula memang kena banyak ya.masak gula dengan air hingga pekat. masukkan kuih tadi dan gaulkan hingga air gula kering dan gula tadi mula menjadi bunga gula dan melekat pada kuih.


Tiada ulasan:

ANDA MUNGKIN MEMINATI :-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...