Rabu, 5 Mac 2014

TORTILLA

Menu untuk makan malam. Sengaja umi cari yang berlainan. Resepi roti dari Maxico. Emm resepi mudah saja. Tapi umi tambah sedikit daun oregano supaya roti tersebut lebih wangi semasa di bakar.

Roti ni boleh di makan dengan apa sahaja cara. Terpulang pada kehendak anda. Umi buat 2 jenis. Satu umi gulung roti tersebut berbentuk kon dan didalamnya umi masukkan isi ikan yang telah di celup tepung dan di goreng, masukkan kobis, lobak merah dan tomato. Untuk perasa umi masukkan sos cili dn chezy mayo. Emm menyelerakan. Babah kata boleh buat selalu...

Satu lagi umi buat ala melayu sikit, Roti tu umi cicah dengan kuah ikan. Isi ikan yang di goreng dan di masak mengunakan sos cili, sos tomato, garam, gula dan sedikit perahan limau. Rumah umi sekarang babah dah haramkan makan sardin, tuna dan segala jenis makanan dalam tin. Sebab makanan tersebut memang tak berapa baik untuk kesihatan kan. Memang umi pun tak berapa gemar makanan tersebut sebab asyik ingat dah berapa lama makanan tersebut dok terperap dalam tin. Jadi untuk kuah umi guna ikan segar lebih sedap, lebih sihat.

Ok boleh tengok dan cuba resepi tortilla ni sendiri yea.

DOH TORTILLA

2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
sedikit garam
1/2 cawan air
1 sudu kecil shortening
1 sudu besar daun oregano (umi tambah)

Caranya :

1- masukkan tepung dan baking powder, shortening dan daun oregano.
2-masukkan air yang dicampur dengan sedikit garam.uli hingga menjadi doh. Jika tepung masih belum dapat di uli, tambah air sesudu demi sesudu hingga doh lembut dan tidak melekat.
3- biarkan doh  selama 20 minit dan tutup dengan tuala lembab.
4- buatkan doh bulat2 dan canaikan kemidian bakar sehingga agk keperangan.
5-setelah dibakar tutup dengan tuala kering dan sedia untuk dihidangkan.

Tiada ulasan:

ANDA MUNGKIN MEMINATI :-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...