Kuih tradisional yang mudah di sediakan. Rasa menang sedap, lemak dan manis. Anak-anak umi pun suka sebabnya ada gula. Kuih yang ada gula semua diorang suka dan nama kuih tu pulak semua sama. Kuih bula-bula (gula-gula). Nusair sodiq pula kalau awal-awal makan memang ok tapi bila dah rasa kenyang cikit mula la dia makan gula tu saja.
Apapun kalau nak try buat kuih ni kena la ada acuan dia ya. Acuan dia acuan baulu. Ada dua corak yang selalu di gunakan. Ibu umi kata corak tu corak buah kandeh. Umi pun tak pernah tengok buah tu. Corak tu bentuk buah yang di belah memanjang dan sa
tu lagi di belah tengan secara pendek.
Ok kita tengok resepinya ok..
Bahan-bahannya:-
2 gelas tepung gandum
1/2 gelas air
1/2 gelas santan
1 sudu kecil garam
1 biji telur
sedikit pewarna hijau (ada daun pandan lagi ok wangi jaa)
gula
Caranya :-
1-masukkan semua bahan dalam blender kecuali gula. Putar hingga sebati.
2- panaskan acuan dan sapukan minyak. masukkan adunan tapi dalam acuan tersebut kemudian masukkan gula. Tutup acuan dengan tudung periuk yang sesuai.
3-kuih masak jika warna di bahagian bawahnya nampak sedikit keperangan. Kuih boleh di angkat menggunakan garfu.cucuk sedikit di bahagian tepi kuih dan angkat. Ulang no 2 dan no 3 hingga adunan habis.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan