Sabtu, 15 Mac 2014

KUIH KETAYAP a.k.a KUIH GULUNG

Selamat pagi semua...

Masih tercari-cari menu untuk sarapan..hmm mungkin menu ini dapat membantu anda membuat pilihan..
Kuih gulung a.k.a kuih ketayap sedap dan mudah di sediakan. Umi buat 2 jenis inti untuk kuih ni, satu inti kepala yang di masak dengan air gula merah dan satu lagi inti kaya. Inti kaya ni untuk anak-anak sebab mereka tak suka ini kelapa. Anda boleh meletakkan apa sahaja ini kegemaran anda samada cheese jadila ketayap cheese atau inti berlauk seperti udang di goreng bersama sedikit sayuran dan di masak dengan cili kisar, jadi la ketayap berlauk. He he ok kan idea tu. Boleh  pelbagaikan resepi yang andan mengikut selera.

Jom kita tengok resepi ketayap ni.

Bahan untuk inti kepala :-

1 cawan kelapa
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan air
2 sudu besar gula pasir (jika anda rasa kurang manis boleh la tambah)

Caranya :-

1- Masak gula merah dan air hingga gula larut. Padamkan api dan tapis air gula tersebut.
2-Masukkan kembali air gula kedalam periuk yang telah dicuci dan masukkan gula pasir (jika perlu). Masukkan kelapa dan masak hingga air gula tadi kering.

Bahan kulit:-
2 gelas tepung gandum
2 gelas air
1/2 gelas santan
secubit garam
pewarna -suka-suka hati ok.

Caranya : masukkan semua bahan dalam blender dan putar hingga rata. Jika anda nak warna macam umi buat tu, asingkan 1/2 cawan adunan tadi dan warnakan dengan warna merah. Adunan yang sedikit di masukkan dalam bekas yang berlubang. umi masukkan dalam botol kicap plastik macam kat kedai makan tu, nak masuk dalam kon plastik rasa macam leceh lak.

Cara buat kulit: panaskan kuali leper, sapukan sedikit minyak. tuang adunan merah mengikut corak yang anda suka, kemudian sendukkan aduanan putih ratakan menutup adunan merah tadi. Tutup kuali dan biarkan hingga masak.



Tiada ulasan:

ANDA MUNGKIN MEMINATI :-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...