Ahad, 9 Mac 2014

AYAM KARAMEL

Selalu hari minggu mesti nak cari menu yang luar biasa atau yang bukan kebiasaan. Lama jugak search tapi tak ada yang menyelerakan, sampaila terjumpa satu menu dari Vietnam dari blog sunflower ni. Katanya sedap hingga menjilat jari. Ya ka?

Nak tau betul ka tak, kena la try. Menu ni sangat simple dan hanya mengunakan 5 bahan yang memang ada kat dapur kita. Tak payah nak susah-susah. Masa tengah masak anak-anak dah sibuk tanya umi masak apa sebab diorang ada bau bawang putih. Orang yang sibuk tanya mestila orang yang paling suka makan Ammir Husaini. Elok siap masak ja terus nak makan nasi dengan ayam sedap...emmm memang anak-anak makan hingga menjilat jari...
"sedapnya umi"

Tak percaya cer try buat ok.

Bahan-bahannya :-

5-7 ketul ayam
1/2 cawan gula
3 ulas bawang putih di cincang
1/2 cawan air
garam secukup rasa

Caranya :-

1- Goreng ayam tanpa minyak hingga kekuningan. Jika takut ayam melekit pada kuali rata lebih kurang 1 sudu minyak sebelum masukkan ayam.
2- masukkan bawang putih yang dicincang dan biarkan seketika. Kemudian angkat ayam tersebut dan tinggalkan sedikit bawang putih dalam kuali tersebut.
3- masukkan gula tanpa dicuci kualinya ya. Biarkan gula tersebut cair dan menjadi warna perang dengan api yang kecil. Masukkan ayam gaulkan kemudian masukkan air. Masak hingga kuah menjadi pekat. Jangan lupa masukkan garam ya..Angkat dan bolehla di hidangkan

Tiada ulasan:

ANDA MUNGKIN MEMINATI :-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...