Khamis, 20 Mac 2014

DAGING PELANGI BERMADU

Salam semua...

Hari ni umi nak kongsi resepi daging. Resepi ni sangat sesuai untuk anak-anak. Kanak-kanak memang sukar makan daging, kadang-kadang kita ibu sendiri pun tak berapa suka galakkan anak makan daging kerana takut tercekik. Tapi kalau kena caranya mesti anak akan suka dan boleh makan daging dengan mudah.

Daging tersebut mestilah di potong dengan sangat-sangat nipis. Ii umi bagi tip macamana nak potong daging dengan mydah dan nipis. Daging tersebut msestilah di bekukan. Sebelum potong biarkan seketika, boleh juga di rendamkan dengan air lebih kurang 10 minit, kemudian boleh la di potong. Memotong daging ketika ais masih beku lebih mudah kerana daging tersebut keras. Pastikan pisau anda tajam ya. 

Kenapa daging ni di panggil daging pelangi sebabnya ianya penuh dengan pelbagai sayur.Selain sayur berkhasiat untuk anak anda ia juga menarik perhatian mereka untuk makan..Jom kita cuba resepi ni untuk si manja..

Bahan-bahannya:-
200gm daging di potong nipis
1/2 batang lobak merah di potong memanjang
50gm brokoli
1 biji kentang di potong dadu
1/2 inci halia di potong nipis
1 biji bawang besar di potong bulat
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar madu
1 sudu kecil jintan manis

Caranya:-
1-panaskan minyak masukkan daging dan halia, tambah 1/2 cawan air. biarkan air tersebut sedikit kering., jangan terlalu kering ya kerana air daging tersebut menyedapkan makanan anda
2-masukkan madu, jintan manis dan sos tiram gaulkan. kemudian masukan sayuran biarkan ia empuk.jangan lupa masukan garam ya.dah siap..

Tiada ulasan:

ANDA MUNGKIN MEMINATI :-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...