Isnin, 14 April 2014

DAGING BLACKPAPPER a.k.a LADA HITAM

Selamat sejahtera semua...

Menu ni mungkin semua orang biasa masak dan masing-masing ada cara tersendiri menyediakan resepi ni kan. Tapi umi tetap nak postkan jugak resepi ni walaupun resepi biasa-biasa ja tak gempak sangat he he.

Dulu umi selau masak menu ni cuma akhir-akhir ni jarang sangat buat. Kenapa ya? Saja kot tukar selera tekak, tapi bila sekali sekala buat rasa cam puas sangat bila makan nasi sebabnya umi ni suka makan lada kot ya. Tak pa lada baik untuk perempuan. Panas gitu.

Jomla tengok resepi dia..

Bahan-bahanya:-

1 mangkuk daging di hiris nipis
2 sudu besar lada hitam di kisar
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar kicap
1 inci halia di hiris nipis
1biji bawang besar di hiris
2 cawan air
garam secukup rasa
sedikit minyak


Caranya:-

1- panaskan minyak, masukkan daging yang telah di campurkan dengan kunyit. Tambah 2 cawan   air untuk melembutkan daging tersebut.
2- apabila air daging hampir kering masukkan bawang besar dan halia gaulkan dan biarkan sebentar.
3-kemudian masukkan semua bahan lain, gaulkan rata. tambah sedikit air supaya tidak terlalu kering. Biarkan hingga mendidih dan kuahnya agak pekat. Dah siap...

Tiada ulasan:

ANDA MUNGKIN MEMINATI :-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...