Jumaat, 7 September 2018

DONUT COKLAT

Petang yang indah ni nak kongsi resepi donut coklat..
Sapa yg suka resepi donut yg selalu buat boleh teruskan...
Sapa nak try yg ni boleh la buat..
Resepi ni hakak buat banyak tau bab simpan beku tiap kali anak nak makan goreng ja..anak2 mmg suka sangat donut ni..jadi pagi petang kena goreng donut ni hi hi. 1kg tepung dapat dalam 70-75 biji..tapi pagi petang kena goreng tak sampai 2 hari licin donut ni...tak sempat beku pun.

ni resepinya...

Tepung gandum 1kg
Yis mauripan sepeket
Susu tepung 2 sudu
Gula 4 sudu
Garam 2 sudu
Shortening 2 sudu
Mentega 2 sudu
Air suam 500ml
Telur 2 biji
Cara:-
1- bancuh susu, 2 sudu gula dengan air suam dan masukkan yis biar sampai kembang
2-dalam bekas lain masukkan shortening, mentega, telur dan garam kacau spai sebati..
3-satukan yis yg telah kembang dengan bancuhan shortening kacau kemudian masukkan tepung sikit2 pastu uli..doh ni mmg lembut sikit tapi jgn tambah tepung dah ya..biar doh spai kembang 2x ganda.
4- bila dah kembang uli sikit pastu canai jgn nipis sgt agak2 la noh..pastu terap ngan gelas ka cawan ka ikut saiz ampa nak la..
5- pastu letak coklat atas doh yg dah canai bulat2 tadi pastu bunjutkan dia..
6- lepas bunjutkan biar dia kembang lg skali pastu boleh la goreng..
7-lepas goreng sejukkan sikit salut gn gula..
Dah siap..sedap makan masa panas2 bab coklat dia cair n donut ni rangup ja..
P/s..masa bunjut tu tutup betoi2 coklat tu tau..takut nnti pecah ms tengah goreng.





Tiada ulasan:

ANDA MUNGKIN MEMINATI :-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...