Ahad, 9 Februari 2014

IKAN KAYU BAKAR BERKUAH

Ikan kayu ada 2 jenis. Satu berisi keras dan  satu lg berisi lembut. Nak bezakan macamana ikan yang lembut dan keras boleh tengok pada sirip ikan tu. Yang bersirip pendek isinya keras dan bersirip panjang isinya lembut.

Ikan kayu lembut bakar ni memang kegemaran anak2 umi. Anak2 umi makan isi ikan ni macam makan nasi ja. Ok la bagi anak2 makan ikan daripada makan ayam. Pengaruh upin ipin asyik2 ayam goreng...

Ok kat sini umi nak kongsikan resepi ikan bakar ni ok.

IKAN KAYU BAKAR BERKUAH

Bahanya :-

1 ekor ikan kayu lembut
1 biji buat tomato dipotong dadu
1 biji bawang besar dipotong dadu
1 batang serai dihiris nipis
1 sudu besar cili kisar (suka pedas bolen tambah )
1 sudu besar tomato puri
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
sedikit air
garam dan gula secukup rasa
sedikit air perahan limau nipis
daun bawang dan bawang goreng untuk hiasan


Caranya:-

1- ikan disapukan dengan garam dan kunyit dan dibakar hingga masak ketepikan.

2-panaskan minyak tumis bawang besar, buah tomato dan serai hingga wangi.

3-masukkan cili kisar, tomato puri, sos cili, sos tomato dan sos tiram biarkan hingga pecah minyak.

4-setelah pecah minyak masuk sedikit air,garam, gula dan air perahan limau. biarkan seketika.

5-masukkan ikan dan siram2 kuah pada ikan, matikan api.

6-taburkan daun bawang dan bawang goreng. sedia untuk dimakam..yum yum

Tiada ulasan:

ANDA MUNGKIN MEMINATI :-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...