Bila dah tinggal kat Johor Baharu ni kena belajar makanan orang jawa. Pecal salah satu makanan orang jawa.sebelum ni umi pernah dengar ja tapi tak pernah makan dan tengok macamana rupanya pecal tu.
Tetiba kelmarin babah kata " hari ni buat pecal ok. Ni babah dah beli kacang panjang dan daun selasih"
umi pun tanpa cakap banyak jawap ok ja. Dah permintaan suami kita sebagai isteri ikut ja la..he he. Umi tanya jugak pecal tu apa? babah kata pecal tu ulam dan sayur makan dengan kuah kacang. Dalam otak umi ni cicah ulam dengan kuah kacang la tu.
Bila sampai time masak umi busy la search pecal.tengok sayur apa dia letak. Hmm ada pucuk ubi, pucuk kaduk, tauhu,daun selasih dan telur rebus. Tapi babah beli kacang panjang dan daun selasih ja..maknanya tiba masa umi pepandai sendiri ubah resepi asal jadi resepi umi..he he masuk ja sayur yang ada dalam freeze tu.
RESEPI KUAH KACANG
Bahanya :-
1 cawan kacang tanah digoreng dan dikisar kasar2 sikit kalau halus tak sedap
2 batang serai 1 batang diketuk
7-8 biji cili kering digoreng dan dikisar
segengam udang kering digoreng dan dikisar
2 biji cili padi digoreng dan dikisar
1 labu bawang besar digoreng dan dikisar
1/2 cawan air gula merah
sedikit air asam jawa
garam dan gula secukup rasa.
Caranya :-
1-tumis bahan kisar kecuali kacang tanah dan serai yang diketuk biarkan hingga pecah minyak
2-masukkan air asam jawa,gula merah, garam dan gula. Masak lagi hingga sedikit pekat.
3-akhir sekali masukkan kacang yang dikisar dan dibiarkan seketika. Dah siap.
Sayuran seperti kacang panjang, lobak merah, kubis dipotong dan direbus hingga agak lembut kecuali daun selasih.daun tu kena masukkan mentah. telur direbus dan dipotong. Ok hasil yang umi dan babah dapat hari tu macam gambar kat bawah ni. Emmm sedap rupanya. Memang sesuai untuk mereka yang kurang makan sayur dan ulaman. Boleh guna cara ni. Sedap.. tak percaya try buat..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan