Nasi nelayan ni bukan resepi dari nelayan melayu tau tapi resepi nelayan arab...ha dasyat tu he he...nasi ni boleh dimakan dengan siakap goreng dan salatah. Tapi family umi makan dengan ikan kayu lembut bakar.. apapun umi nak say thank you pada biras umi yang sudi kongsi resepi ni dengan umi.
Ini la bagusnya bila keluarga besar boleh share resepi. Biras umi ni orang melayu tapi dilahirkan dan di besarkan di Madinah..so dia memang terror la masakan dari sana..,jadi umi pun ambik la peluang belajar masak masakan arab dengan dia..
Cakap banyak pun tak gunakan kita layannn ja resepi ni ok...
NASI NELAYAN
Bahanya : -
4 cawan beras ( beras basmathi @ apa jenis beras yang korang ada janji bila masak jadi nasi ok)
3 labu bawang besar dihiris nipis
1 sudu besar rempah beriani
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk lada hitam
garam secukup rasa
air secukupnya
Bahan tumis : -
7-8 biji buah pelaga
1 inci kulit kayu manis
sedikit bunga lawang & bunga cengkih
Caranya :-
1-goreng bawang besar hingga menjadi warna coklat,toskan dan blen bersama sedikit air.
2-panaskan minyak tumis bahan tumis dan masukkan bawang blen tadi.
3-masukkan rempah ratus diatas dan masukkan air dan garam.
4-bila air mendidih masukkan beras dan masak nasi seperti biasa.
Siap...senangkann
Tiada ulasan:
Catat Ulasan