Rasa dah lama umi tak tulis resepikan. Hari ni umi nak kongsikan resepi roti arab. Umi pun dah tak ingat umi ambil resepi ni dari blog mana sebab selalu search resepi mesti buka banyak dan bandingkan.
Dah banyak kali umi buat roti arab ni, masa mula buat dia tak berapa nak kembung sangat, buat kali kedua dia kembung tapi jadi agak berat. Kali ketiga buat baru jadi cantik mengelembung sekata dan lebih ringan. Nanti umi akan berikan petua macamana nak dapat roti arab yang mengelembung cantik tu ok. Untuk cicahnya pula boleh dimakan dengan kari ayam pekat-pekat tu atau kuah sardin. Terpulangla nak cicah dengan kuah apa ya janji sedap he he.
Roti arab ni selalu umi buat kalau umi sekeluarga nak travel jauh, maklumla anak ramai kalau nak berhenti di R&R memang susah, letih kepung anak ja xsempat nak makan.jadi umi bawa bekal berhenti di hentian sebelah makan dekat gazebo, baby boleh letak, anakyang besar boleh makan dan main, umi dan babah boleh makan dan rehat lebih selesa.
RESEPI ROTI ARAB
1 sudu besar mauripan
1 sudu besar gula
1/2 cawan air suam
2 1/2 gelas tepung gandum
2 sudu besar magerin
secubit garam
air secukupnya untuk menguli
CARANYA
1-larutkan gula dalam air suam dan masukkan mauripan. Biarkan sehingga berbuih.
2-dalam bekas lain masukkan tepung, kemudian masukkan larutan mauripan tadi gaulkan,
3-masukkan mentega gaul lagi.
4-masukkan air yang dilarutkan dengan secubit garam sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh. Tutup doh dengan kain lembab dan biarkan hingga naik 2 kali ganda.
5-canaikan doh tapi jangan terlalu nipis ya dan tekapkan dengan acuan bulat.
6-panaskan minyak dan goreng roti. Pasti roti di goreng dengan minyak yang banyak, kira boleh tengelam la roti tu.
PETUA:- Setelah masukkan roti dalam minyak panas, curahkan minyak atas roti, setelah nampak sedikit gelembung tekan bahagian gelembung tersebut hingga roti tengelam dalam minyak. Roti ni dia panas baran sikit, lagi kita tekan dia lagi dia marah dan terus gelembung.Jadi korang tekan-tekan dia sampai ladia gelembung sepenuhnya dan sekata.
1 ulasan:
tq foe resepi...lpas ni blehla try
Catat Ulasan